Početna Istorija Galerija Preuzimanja Linkovi Forum Dokumenta Superstarsi Tenkovi Članovi Prijava   

 НС430 Навигацијски систем за Ми-8МТВ2
By: =4с=Хајдук
30-09-2017

Белсимтек  је пре неколико дана избацио на тржиште Дигиталног Борбеног Симулатора (ДБС) уређај Глобалног Навигацијског Система (ГПС) НС430 за легендарни хеликоптер Ми-8МТВ2. 


НС430 је удвојени гласовни радио и навигацијски уређај и веома је погодан за уградњу у ваздухоплове са старијим навигацијским системима. Кратак опис уређаја налази се на веб страници Дигиталног Борбеног Симулатора (ДБС) (https://www.digitalcombatsimulator.com/en/shop/modules/ns430/). За сада НС430 се може уградити само у Ми-8.

Преузимање и инсталација је прошла без икаквих проблема. Игл Дајнамикс је заиста разрадио готово савршен систем куповине и обнављања ДБС-а и инсталираних модула. Све се то ради аутоматски, мада морао сам ручно да убацим серијски број инсталираног НС430.

 

 

По завршетку инсталације прво што сам потражио је приручник. И пријатно сам се изненадио када сам у инсталационом директоријуму НС430 пронашао приручник. Приручник је написан на 86 страница са веома детаљним описом команди за управљање радом НС430 и свим елементима готово сваке странице на показивачу овог уређаја.

 

 

А страница има на прегршт. Дакле, постоје 5 главних група страница а свака од њих има своје под-странице. Главне странице су: “NAV” (навигација), “WPT” (прекретни оријентири), “AUX” (помоћна), “NRST” (најближа), “FPL” (план лета). И свака од ових група има своје странице тако да сам ја избројио укупно 26 страница и свака од њих показује разне податке о навигацији, прекретним оријентирима, плану лета, најближем аеродрому, најближем ВОР-у, квалитету сателитских сигнала и велику количину других података које се односе на планирање лета, навигацију и гласовни радио.

 

 

Када се Ми-8 покрене НС430 ће се аутоматски појавити на десној, копилотској, инструмент табли. НС430 нема „екран на додир“ па се руковање радом овог уређаја обавља притискањем (кликом) на његове тастере и окретањем (точкић на мишу) дугмади.

 

 

Сада ми предстоји читање приручника и упознавање са детаљима рада и коришћења НС430 у ДБС симулатору. 

Сви заинтересовани за виртуелно борбено летење и стварно дружење са нама могу нас често у вечерњим сатима пронаћи на нашем Тим Спик серверу (ИП 45.35.41.158:8468). Наш форум је такође (мање/више) активан за све разговоре о виртуалном и стварном борбеном и цивилном ваздухопловству.

 

Горан Баџић

=4с= Хајдук Вељко


Latest news...

Pregled simulatora MiG-21BIS – prvi utisci
DBS Priručnik za letenje na avionu MiG-21BIS
Dolazi nam MiG-21BIS
Primena Orla u bliskoj vazdušnoj borbi
Borbena upotreba P-51D, Mustanga
=4c= Superstarsi na virtuelnom nebu
=4c= na Danu pobede
Zajedničke vežbe sa RAF eskadrilom

 
News Members 


Banners & CoWorkers


Visits and statistics

Content here...