Početna Istorija Galerija Preuzimanja Linkovi Forum Dokumenta Superstarsi Tenkovi Članovi Prijava   

 Полигон
By: HajdukVeljko
22-11-2018

У задњих неколико година Дигитални Борбени Симулатор (ДБС) је много напредовао у смислу управљивих ваздухоплова, авиона и хеликоптера, управљивих копнених јединица и могућности играња на чак четири мапе Кавказа, Неваде, Персијског Залива и Нормандији. Играчи поседују различите терене и ваздухоплове и имају различите жеље за играњем. У малим заједницама као што је наша =4с= Виртуелна Борбена Ескадрила тешко је задовољити све те разнолике жеље и захтеве за играњем. Често нам се дешава да се скупимо да летимо, те да неко хоће да лети јуришника, неко ловца, неко хоће да управља нпр. Стрелом 10 и углавном нисмо имали мисију која би задовољила све те захтеве. Дешава се да неко дође, погледа мисију у којој се лети, погледа расположиве ваздухоплове, не пронађе онај који хоће да лети, па се покупи и оде.

Ја већ неко време радим на мисији која би задовољила већину захтева за вежбовно летење у ДБС-у. Основна идеја је да постоји мисија у којој је могуће летети што год је могуће више типова ваздухоплова, авиона и хеликоптера и у којој постоје разни задаци попут ваздушних борби против играча или Вештачке Интелигенције (ВИ), гађања копнених циљева, палубне операције или допуне горива у ваздуху. Тако је настала мисија Полигон. Ову мисију ћу надограђивати временом зависно од потреба ескадриле или нових оружја и ваздухоплова који ће се појавити у ДБС-у.

Мапу мисије сам, за сада, поделио на 7 зона. Свака зона има своје ваздухоплове и копнене јединице за одређену врсту увежбавања. У неким зонама могуће је преко радио менија активирати противничке ваздушне, копнене или здружене јединице.

 


Зона бр. 1

Ово је место где се лете авиони треће генерације МиГ-21 и Ф-5, а намењена је првенствено за летење МиГ-21 авиона на црвеној страни. Одабрао сам Кримск аеродром зато што на њему постоји ПРМГ радио систем прецизног прилаза за слетање за МиГ-21. Овде се може летети против играча или против ВИ-ја. За борбе ваздух-ваздух број противничког ВИ-ја бира се радио менијем. За вежбу гађања копнених циљева поставио сам три групе од по четири возила на путу поред језера недалеко од Кримског аеродрома.

 

Зона бр. 2

Овде се лете ловачки авиони четврте генерације у ваздушној борби само са ИЦ ракетама.  Може се летети против играча или против ВИ-ја. За лет против ВИ-ја треба бити на плавој страни. Врста и број ВИ-ја бира се радио менијем.

 

Зона бр. 3

Овде се на црвеној страни лети Су-33 првенствено за вежбање палубних операција полетања и слетања на Кузњецов носач авиона.

 

Зона бр. 4

Овде се лети на плавој страни и дејствује против црвених покретних оклопно механизованих јединица и транспортних камиона. Тип и количина заштите ових јединица бира се радио менијем. Ове покретне јединице могу се кретати без ПВО или ваздушне заштите. А могуће је радио менијем за њихову заштиту одабрати и убацити ПВО системм малог домета (стрела 10), ПВО средњег домета (БУК)  и заштити из ваздуха (1,2 или 3 Ф-15 авиона). Могуће је летети готово све авионе и хеликоптере ДБС серије. Такође постоји ФАРП за хеликоптере.

 

Зона бр. 5

У овој зони лете се ловачки авиони 4-те генерације у вежбању тактика борбе у ваздуху. Може се летети против играча или против ВИ. За борбу против ВИ треба летети на плавој страни. Број и врста ВИ бира се радио менијем а могуће је одабрати од једног до осам противничких авиона Су-27 или Ф-15.

 

Зона бр. 6

Ово је зона за вежбу палубних операција Ф-18 авиона полетања, борбеног дејства и слетања на носач авиона “John C. Stennis”.  =4с=Никола је невиђено добро одрадио окидаче који верно одражавају радио везу са контролом лета на носачу авиона. Да би ти окидачи радили потребно је узети авионе са именом “VITEZ”. Такође у овој зони лете и цистерне за гориво тако да је могуће вежбати допуну у ваздуху Ф-18 и Су-33 авиона.

 

Зона бр. 7

У овој зони је спортски аеродром Кобулети на коме се налази седам група од по четири копнених јединица камиона, оклопних транспортера, тенкова … Ова зона је намењена вежбању гађања копнених циљева а могуће је летети скоро све авионе и хеликоптере ДБС серије и користити готово све врсте вођеног или невођеног оружја. Полеће се са аеродрома Кобулети где се бира оружје који се жели дејствовати. Могуће је такође ускочити у један од Ф-18 авиона који је већ у ваздуху и обично је наоружан оружјем које је актуелно у датом тренутку. Сада су ови авиони наоружани ласерским и ИЦ Маверик ракетама.  Окидачи ће се активирати и обавештавати о уништењу сваке копнене групе.

 

Полигон мисију ћу током времена мењати, прилагођавати новим условима и играчким захтевима. Квалитет мисије ће зависити и од сугестија самих играча. Наравно све сугестије и критике су добро дошле.

 

=4с= Хајдук Вељко

Горан Баџић


Latest news...

Pregled simulatora MiG-21BIS – prvi utisci
DBS Priručnik za letenje na avionu MiG-21BIS
Dolazi nam MiG-21BIS
Primena Orla u bliskoj vazdušnoj borbi
Borbena upotreba P-51D, Mustanga
=4c= Superstarsi na virtuelnom nebu
=4c= na Danu pobede
Zajedničke vežbe sa RAF eskadrilom

 
News Members 


Banners & CoWorkers


Visits and statistics

Content here...